הניצולה של עולם הקומיקס
זהו סיפורה המרתק של אמנית קומיקס מסתורית. וינאית לשעבר, חלוצת קומיקס, אישה בעולם הגברי, זהו סיפורה של לילי רנה וויליאם.
לילי רנה, אמנית קומיקס, נולדה בשנת 1925 למשפחה יהודית בווינה, אוסטריה. בשנת 1939 הצליחה רנה לברוח מוינה שהייתה תחת השלטון הנאצי לאנגליה, וכך ניצלה. היא נשלחה במשלחת ילדים בהיותה בת 14, והשאירה מאחור את משפחתה מבלי לדעת מה עלה בגורלם.
רנה, תמיד הייתה אמנית, עוד כילדה המטיילת ברחובותיה המפוארים של וינה עם חוברת שרטוטים בידה, ומאיירת להנאתה קריקטורות וציורים קטנים.
בתקופת שהותה בלידס שבאנגליה רנה עבדה במספר עבודות כדי להרוויח את לחמה. היא עבדה כמשרתת, כמטפלת וכעוזרת בבית חולים. בתקופה זו היא לא ציירה כלל, פרט לציור אחד קטן. ציור המתאר אישה השוכבת על צידה ומביעה חוסר תקווה וייאוש, ציור של אישה שכמו מוותרת על התקווה ועל החיים. התקופה של רנה באנגליה לוותה בתסכול רב. במקום לחיות את חיה כנערה צעירה, רנה נאלצה לסבול מיחס של משרתת, ולבזבז את כל זמנה בעבודות.
יום אחד הגיע אל רנה מכתב מהוריה, כך נודע לה כי שרדו ובכוונתם להגיע לארצות הברית. רנה מצליחה לברוח מאנגליה ומתאחדת עם הוריה. שאר משפחתה נרצחה על ידי הנאצים ונספתה במחנות ההשמדה.
רנה מתחילה את חייה בניו יורק, היא מחפשת עבודה שתעריך את כישרונה באיור ובציור, ומקבלת הזדמנות להתנסות באיור פרסומות ופוסטרים תמורת 50 סנט לשעה. למרות הלחץ הכלכלי בו הייתה מצויה והרצון לעבוד ולפרנס את משפחתה, רנה מצליחה להתקבל ללימודי אמנות בבית הספר לאמנויות חזותיות של ניו יורק, וכן לליגת הסטודנטים לאמנות.
בגיל 20 היא מגיחה אל עולם הקומיקס לראשונה. רנה מקבלת את העבודה האמתית הראשונה שלה ב״פיקשיין האוס״, בתור מאיירת ומשרטטת (בעפרון ובדיו). מהרגע הראשון ניתן להבחין בקו הייחודי של רנה לעומת עמיתיה הגברים. החברה, כך ניתן להסיק, חיפשה נשים שיחליפו את הגברים הרבים שנאלצו לעזוב בכדי להשתתף במלחמת העולם השניה. מה שפתח צוהר לקו נשי ולעשיה נשית בתעשייה שהייתה גברית לחלוטין. לפתע התפנה מקום לאמניות נשים שיכלו להשמיע את קולן בעולם האמנות הגברי.
רנה הופכת להיות חלוצה נשית של טור הזהב של עולם הקומיקס בשנות הארבעים בארצות הברית. היא עובדת לצד מאיירות ורשמות נוספות מאותה התקופה כמו פראן הופר ונינה אלבריט.
עולם הקומיקס בתקופה זו ולכל אורך ההיסטוריה נשלט על ידי גברים. רנה שהייתה בין הנשים היחידות בתחום והראשונה לקבל הכרה והצלחה בו, חתמה על עבודותיה בראשי התיבות ל.רנה או רנאי, כך שבין אם מדובר בבחירה מודעת ומושכלת של רנה ובין אם לאו, קוריאה לא יכלו להעלות על דעתם כי מדובר באישה.
גיבורות הקומיקס של רנה היו מיוחדות ויוצאות דופן. הן היו מרגשות וחדישות, בשונה מגיבורות שאוירו על ידי גברים. רנה לא הייתה רק מאיירת, היא הייתה מספרת סיפורים; ציוריה מגלים עולם חדש ומעניין, עולם עם נקודת מבט ייחודית, שלא נראתה לפני כן כמוה.
הדמות הראשונה אותה מאיירת רנה לחוברת קומיקס היא ״ג׳יין מרטין״, טייסת אישה בעולם הפטריארכלי הגברי.
״סניוריטה ריו״ הייתה הדמות המפורסמת ביותר של רנה. על חוברות אלו שנכללו בחוברות הקומיקס ״פייט״, עבדה רנה ברצף משנת 1944-47. הדמות הבדיונית ״סניוריטה ריו״ הייתה מהגרת שהפכה למרגלת אמריקאית ונלחמה נגד נאצים ונגד פושעים אחרים לטובת הצדק והטוב. הפרטים הרבים באיוריה של רנה, שאת ההשראה להם שאבה מחייה האישיים, היו מפתיעים, בכל דף יצרה רנה חידוש, אם באופיים של האיורים או באופן הצגתם. השפעותיה הרבות כללו את האמנות הוינאית החדשה (ארט נואבו) וסרטים גרמניים אקספרסיוניסטים. אופנה וסגנון היו הצד החזק של רנה, היא העניקה לדמויותיה הנשיות סגנון מרהיב, והלבישה אותן בבגדים ססגוניים ומיוחדים שמשכו את העין.
רנה פרצה גבולות בדרך בה ציירו קומיקס באותה התקופה: היא שברה את המסגרת הרגילה של ריבועי ההתרחשות בקומיקס, ונתנה דגש בכל פעם לפרט אחר - שהובלט, שיצא מן המסגרת או שהוגדל באופן רדיקלי. הקו המיוחד הזה היה רק שלה. למרות זאת, רנה לא קיבלה הכרה רבה כיוון שהייתה אישה.
בין החוברות הנוספות אותן נהגה לאייר היו ״עולם אבוד״ ״צייד הזאבים״ ועוד רבות.
לאורך השנים רנה נשארה בצללים. היא בחרה לא להתפרסם בתור אמנית קומיקס, בטענה כי מדובר בתואר נחות שאינו הולם את העולם האינטלקטואלי שאליו היא שייכת.
רנה התחתנה עם אמן בשם אריק פיטרס. בשנת 1948 היא החלה לעבוד יחד עם פיטרס במשרדי הפרסום ״סנט ג׳ון״, שם השניים איירו את חוברות הקומיקס ״אבוטט וקוסטלו״. לאחר מכן עסקו השניים ברומנים מאוירים לצעירים. רנה לא רצתה לחשוף את מקצועה, וככל שעברו השנים היא חדלה מלעסוק באיור, והרישומים הרבים שלה נותרו בארון. בשנים שחלפו החלה לרשום ולאייר ספרי ילדים, סיימה את נישואיה לפיטרס והתחתנה שוב מספר פעמים.
לילי רנה וויליאם, היא דוגמא נוספת לאמנית כישרונית ומוצלחת שיצרה חידוש בפועלה האמנותי. חידוש שנובע מהנגיעה והקו האישי שלה. קו אחר, דרך אחרת, בעולם עומד, עולם שקפא על שמריו עשרות שנים ונוהל על ידי גברים.
מעבר לסיפור המרתק של רנה כאמנית קומיקס, סיפור חייה מרתק לא פחות. ספר ביוגרפי מצויר בשם ״לילי רנה: אמנית שברחה״ פורסם בשנת 2011, אך גם זה לא ממצה את חייה של רנה ולא מצליח לחשוף את אישיותה המעניינת והעמוקה. אמנם איננו יודעים הרבה על האמנית היוצאת מן הכלל הזו, אך גם מן המעט שקיים, ניתן להסיק כי היא הייתה אישה כישרונית באופן יוצא דופן, אישה שהצליחה דרך איוריה לספר סיפור שונה על עולם אחר, חדש, מרענן ואולי אף טוב יותר.