top of page
k6maC_thick%20(1)_edited.png

מצבורים חסרי שליטה - על אגרנות ואמנות


תקציר ההרצאה שהוצגה במסגרת ״פסטיבל סוף העולם״, גלריה ברבור, ירושלים – יוני 2019

ב-21 במרץ 1947 התקבלה במשטרת ניו יורק שיחת טלפון אנונימית, בה נטען כי ישנה גופה בביתם של הומר ולאנגלי קולייר (Collyer) בצפון השדרה החמישית בהארלם, מנהטן.

השוטרים השתמשו בגרזן כדי לפרוץ את הדלת הראשית של בית מידות נטוש בן ארבע קומות והר אשפה שחסם אותה נשפך לעברם. הם נאלצו לטפס לחלון הקומה השניה ושם, בתוך המצבור הכאוטי מצאו את הומר בן ה-65 שרוע מת על גבי כורסא כשלגופו הכחוש חלוק אמבטיה מרופט בצבעי כחול-לבן.

בחיפוש אחר אחיו הנעלם, רוקנה המשטרה כמות בלתי נתפסת של 130 טון פסולת, ביניהם חפצי אמנות, 14 פסנתרים וכלי נגינה שונים, עצם הלסת של סוס, מכשיר רנטגן ישן, עגלת בובות, 25,000 ספרים, שילדת מכונית פורד, 5 אימומי חייטים, מספר רובים, איברים אנושיים משומרים בצנצנות ושמונה חתולים חיים.

בסופו של דבר, נמצא גם האח הצעיר לנגלי ללא רוח חיים באחת ממחילות הבית, לאחר שנפל קורבן בעצמו למלכודת אדם שהכין כנגד פולשים לא רצויים.

האחים קולייר היו צאצאים למשפחה אמידה ובעלת שם במנהטן. הפרשה יוצאת הדופן שימשה השראה לספרים ומחזות ומוסיפה להצית את דמיונם של ניו יורקרים רבים עד היום. זו אולי הדוגמה הקיצונית ביותר של אספנות כפייתית שהפכה לדיספוזופוביה - החרדה מפני השלכת חפצים, שאף זכתה לכינוי ״סינדרום קולייר״.

ההרצאה מגוללת את סיפורם המדהים של צמד האחים האקסצנטרי בליווי צילומים מהתקופה.

מתוך שאיפה להתחקות אחר התהליכים שהובילו לנקיטת עמדה כה רדיקלית של חיפוש אחר חופש והתרסה כנגד השיטה הקפיטליסטית, מנסה ההרצאה לבחון את המקרה דרך אספקטים אנתרופולוגיים, פסיכיאטריים ואסתטיים.

ולטר בנימין הצביע על הקירבה שבין הטיפוס המלנכולי ודמותו של האספן: חסיד תרבות הצריכה מוצף ומהופנט על ידי שפע הדברים ובו בזמן מופרד מהם בעטיים של מכאובי תשוקה ומרחק. ניתן אולי להתבונן על האחים קולייר כעל היסטוריונים של העידן הצרכני אשר הפכו את אחוזתם למבצר מילוט ולקבר חי הערוך בשכבות ארכיאולוגיות כמבוך ללא מוצא.

לכלכלת החפצים יש מהלכים רבים בשדות האמנות המודרנית והעכשווית. בהמשך, סוקרת ההרצאה דוגמאות של אמנים רלוונטיים כדוגמת איליה קבקוב (Kabakov) שאחת המונוגרפיות עליו קרויה ״האיש שמעולם לא השליך דבר״ או מרתה רוסלר (Rosler) שב-2012 הציגה ב-MOMA תערוכת יחיד שאורגנה למעשה כיריד מכירה ענק במתכונת של ה-Garage Sale האמריקני.

תיעוד ההרצאה באורך מלא:

דוד פרנקל הוא אמן ומרצה, יוצר וחי בתל אביב. בעל תואר שני בהצטיינות מהתוכנית הבינתחומית לאמנויות באוניברסיטת תל אביב ותואר ראשון בהצטיינות מהחוגים לפילוסופיה ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה. למד צילום במדרשה לאמנות, בית ברל. מרצה במוזיאון תל אביב לאמנות, מוזיאון פתח תקוה לאמנות ובמגוון מוסדות תרבות.

 
 
 

Comments


    כתבות נוספות

bottom of page